DomovTropske rastline

.

Način pogleda

Ficus pumila radicans

8.00

Nekoliko redkejši predstavnik figovcev, ki izhaja iz Azije. Raste relativno hitro. Primeren je za večje terarije, se pa super obnese tudi kot sobna rastlina. Zalijemo jo, ko se zgornji del zemlje izsuši. Postavimo jo na svetlo mesto z indirektno svetlobo. Rastlina lahko raste kot o viseča rastlina ali vzpenjalka.

Lonec: 12 cm
Velikost: 15 cm

Fitonija 3 kos

12.00

Paket 3 fitonij različnih barv (odvisno od zaloge).

Velikost: 10 cm
Lonček: 8 cm

Biophytum sensitivum (semena)

4.006.00

Biophytum je terarijska rastlina sorodna našim zajčjim deteljicam. Je relativno počasi rastoča in majhna rastlina, zaradi česar je primerna za nasade v terarijih. Zanimiva je predvsem zaradi svojega videza, saj spominja na mini palmo. Podobno kot mimoza je občutljiva na zunanje fizične dražjaje (sicer ne tako zelo kot mimoza). Tako se listi spustijo, če jo zelo stresemo. Listi se spustijo tudi ponoči in razprejo podnevi.

Najbolje bo rastla v terariju ali na mestu z obilico vlage. Zemlja naj bo ves čas vlažna, postavite jo na svetlo mesto z indirektno svetlobo.

Na voljo so paketki s petimi semeni. Semena kalite v rastni komori, terariju, oz. na mestu z visoko zračno vlago.

Primer: na dno kozarca za vlaganje dajte papirnato brisačko in jo navlažite. Semena namestite v posodo na vlažno brisačko in posodo zaprete. Posodo postavite na svetlo in toplo mesto (23-28 °C). Semena bodo potrebovala 2-3tedne da vzklijejo. Presadite jih, ko bodo visoka vsaj 5 cm.

Težavnost oskrbe: lahka

Krokodilja praprot – Microsorum crocodyllus

6.00

Krokodilja praprot izhaja iz tropskih predelov Avstralije. Njena posebnost je definitivno vzorec, ki ga tvorijo žile listov, saj spominja na krokodiljo kožo.

Dobro uspeva v vlažnih terarijih, prav tako jo lahko gojimo v loncih kot sobno rastlino, na indirektni svetlobi. Zemlja naj bo konstantno vlažna vendar ne premočena.

Lonec: 7 cm
Višina: 20 cm
Težavnost oskrbe: Lahka

Asplenium nidus ”Crispy Wave”

6.00

Rastlina najbolje uspeva na indirektni svetlobi. Zemlja se ne sme nikoli popolnoma izsušiti. Voda mora vedno odteči.

Primerna za rast v terarijih.

Lonec: 6 cm
Velikost: 15 cm
Težavnost oskrbe: Lahka

Calathea roseopicta ”Rosy”

7.50

Ima široke ovalne liste. Njeni listi so čudovite in zelo posebne temno pink barve. Za rastlino je značilno, da listi sledijo soncu, čez noč pa se spustijo. Tako lahko opazujemo cirkadiani ritem rastline.

Zemlja naj se nikoli ne izsuši popolnoma. Idealno bo uspevala na indirektni svetlobi. Primerna je samo za notranjo rast. Primerna tudi za rast v terarijih.

Lonček: 6 cm
Višina: 15 cm
Težavnost: Srednja

Schefflera elegantissima

7.50

Šeflera z elegantnimi ozkimi variegiranimi listi. Je enostavna za vzgojo, zalijemo ko je zgornja plast zemlje suha. Postavimo na svetlo mesto z indirektno svetlobo.

Lonec: 5,5 cm
Višina: 15 cm
Težavnost: Lahka

Cryptanthus ”Brown Starlite”

5.00

Izvira iz Južne Amerike in je tropska rastlina. Je epifitska rastlina in jo uvrščamo v družino bromilijevk. V naravi bodo rastle na drevesu, lahko pa tudi v zemlji. Ima značilno zvezdasto obliko, če jo opazujemo iz ptičje perspektive.

Zemlja naj se nikoli ne izsuši popolnoma. Voda naj iz lončka vedno odteče. Primerna za rast v terarijih.

Lonček: 5,5 cm
Višina: 8 cm
Težavnost: Lahka

Macodes petola

25.00

Izvira iz jugovzhodnega dela Azije. Čeprav spada med orhideje se od ostalih sorodnic nekoliko razlikuje. Za orhideje tropskega okolja je značilno, da rastejo kot epifiti na drevesih, Macodes petola pa raje raste na gozdnih tleh. Od ostalih orhidej pa se razlikuje tudi po širokih zaobljenih žametnih listih, kateri imajo na temno zelenem ozadju tanke zlate mrežaste žile. Izjemen mrežast zlati žilni vzorec se na sončni svetlobi tudi blešči in daje električni učinek.

Zemlja ali šotna stelja naj bo vedno vlažna. Voda ne sme stati. Idealno bo uspevala na indirektni svetlobi. Primerna za rast v terarijih.

Lonček: 8 cm
Višina: 15 cm
Težavnost oskrbe: Srednja

Biophytum sensitivum

12.00

Biophytum je terarijska rastlina sorodna našim zajčjim deteljicam. Je relativno počasi rastoča in majhna rastlina, zaradi česar je primerna za nasade v terarijih. Zanimiva je predvsem zaradi svojega videza, saj spominja na mini palmo. Podobno kot mimoza je občutljiva na zunanje fizične dražljaje (sicer ne tako zelo kot mimoza). Tako se listi spustijo, če jo zelo stresemo. Listi se spustijo tudi ponoči in razprejo podnevi.

Najbolje bo rastla v terariju ali na mestu z obilico vlage. Zemlja naj bo ves čas vlažna, postavite jo na svetlo mesto z indirektno svetlobo.

Lonec: 7 cm
Velikost: 20 cm

Marcgravia umbelata

13.00

Izvira iz Karibskih otokov. Raste v tropskih deževnih gozdovih, kjer se vzpenja po drevesih.

Je odlična terarijska rastlina. Potrebuje vlažno okolje, ne sme pa stati v vodi.

Lonček: 10 cm
Višina: 10 cm
Težavnost oskrbe: Srednja

Vriesea saundersonii

9.00

Vriesea saundersii mini je odlična rastlina za terarije. Listi so modrikaste barve, posuti z rdečimi pikami. Barva listov bo intenzivnejša na večji svetlobi. Zelo odporna na škodljivce. Prenese nekaj suše kot tudi dosti vlage. Zalijemo jo, ko se zgornji del zemlje izsuši. Postavimo jo na svetlo mesto z indirektno svetlobo.

Lonec: 5,5 cm
Velikost: 15 cm